Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 12:37 - Денят на победата
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 3090 Коментари: 12 Гласове:
25

Последна промяна: 09.05.2017 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

/Поглед.инфо/ По време на Втората световна война нацистка Германия води расово-идеологическа война, целяща унищожаването на СССР и населяващите го народи.

В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Съветската делегация се води от маршал Жуков, американската – от генерал Спатс, британската – от маршал Тедер, френската – от генерал Дьо Латр дьо Тасини. От името на Райха подписва фелдмаршал Кайтел. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют. Приключва 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи.

Основна заслуга за разгрома на хитлеристките пълчища в Европа има несъществуващият днес СССР. Военният сблъсък между нацистка Германия и СССР започва рано сутринта на 22 юни 1941 г., когато германските войски нахлуват в пределите на СССР по цялото протежение на западната граница от Балтийско море до Карпатите. Започва война, невиждана по-рано в човешката история, многократно превъзхождаща Първата световна /1914-1918 г./ по своята унищожителна сила, по броя на задействаната техника: оръдия, танкове, самолети; по броя на жертвите: убити, ранени, осакатени не само сред сражаващите се на фронта, но и сред гражданското население.

Изхождайки от старата идея "Drang nach Osten", Адолф Хитлер обосновава своята теория за разширяване на жизненото пространство на германската нация, което може да стане само за сметка на Русия. Той твърди, че славяните са родени роби, които разбират само от камшик. Съгласно генералния план "Ост" Русия трябва да се "изтласка от Европа". Завладяната територия трябва да бъде колонизирана от германците, а ресурсите да бъдат поставени в служба на Райха.

Историците често спорят какви подбуди са накарали нацистка Германия да започне войната срещу СССР. Тук спорът може да бъде безкраен, имайки предвид безкрайните импровизации на фюрера. Съдейки по речите му, в едни случаи той може да говори надълго и нашироко за необходимостта за Райха от съветските въглища, петрол и желязо, а в други – да се изказва по отделни аспекти на "източната политика", да говори за своето отношение към славяните. Но като цяло ясно може да се проследи концепцията за расово-идеологическа война, целяща унищожаването на СССР и населяващите го народи.

Говорейки за характера на конфликта, безспорно за нацистка Германия това е война за унищожаване, а за СССР – война за оцеляване, за правото на неговите народи на съществувание. Втората световна война не може да бъде сведена само до описанието на бойните действия. Една от нейните малко познати страни е конкретното осъществяване на нацистките планове в завладените съветски земи. Окупираните територии на СССР се разчленяват на отделни части. Прибалтика и по-голямата част от Беларус са включени в райхскомисариата "Остланд", Украйна и южните райони на Беларус – в състава на райхскомисариата "Украйна". Двата райхскомисариата са третирани като райони, подлежащи на "колонизация", т.е. в превръщането им в колонии на Райха, което се осъществява от самото начало на войната. Бесарабия и земите между реките Днестър и Южен Буг се окупират от Румъния. Част от Литва и Беларус формират окръг "Белосток" и са включени непосредствено в Райха, част от Западна Украйна е обявена за генерал-губернаторство. Районите около фронтовата линия са под прякото управление на Вермахта.

За управлението на завладените земи отговаря министерството по въпросите на източните територии, а полицейската власт е в ръцете на райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер. Всички ресурси в завоюваните области са обявени за собственост на Райха. След Вермахта в окупираните територии навлизат както чиновници, така и представители на големите концерни /Круп и др./, които поставят под свой контрол промишлеността. Около 22 милиона души са били привлечени да работят "в името на германските цели и под германски надзор". В заводите е въведен принудителен, на практика робски труд. Работният ден е бил с продължителност 14-16 часа в денонощие. Храната е била изключително оскъдна. От първите дни на войната окупационните власти обявяват, че земята и колхозното имущество преминават в тяхна собственост. Колхозният строй е запазен, за да се конфискува безпрепятствено земеделската продукция за нуждите на Райха. По-късно тази политика се диференцира с въвеждане на общинна форма на земеделие. На окупираните територии хитлеристите забраняват всички обществени организации, провеждането на митинги и събрания, затварят театрите, музеите, университетите, училищата и даже детските градини. Една от най-трагичните страници на Великата Отечествена война е историята на "остарбайтерите" /източните работници/. По съветски данни, в Райха са изпратени 5,3 милиона съветски граждани, по германски – 2,8 милиона души. Разликата се обяснява с това, че германската статистика отчита "остарбайтерите", които са в границите на Германия до 1937 г., докато техният труд е бил използван във всички окупирани от нацистите страни.

Около 2,2 милиона "остарбайтери" умират през годините на войната. Друга трагична страница е нацисткият плен. По германски източници, в качеството на военнопленници, сред които са включени не само бойците на Червената армия, а всички способни да носят оръжие, са взети 5,7 милиона съветски граждани. Около 1 милион пленници в годините на войната принудително или доброволно изразяват "желание да помогнат" на хитлеристите. В концентрационните лагери загиват 3,3 милиона пленени /57%/, от тях почти 2 милиона души до февруари 1942 г. Гибелта на такова огромно количество хора е свързано с неудовлетворителните условия на транспортиране, настаняване и съдържание на пленниците, както и с преднамереното им избиване. Първата работа е било да се отделят и разстрелят комисарите /комунистите/, "евреите" и други "радикални и вредни елементи". На окупираните територии и в Райха нацистите изграждат гъста мрежа от големи и по-малки концлагери. Пленниците са държани в студени и непригодни за живот помещения. Храната е била минимална. Разработен е даже "хляб за руснаци" по специална рецепта.

Войната с нацистка Германия е изключително тежко изпитание за СССР. Зад фасадата на победата се крият много тежки рани, проблеми и пороци, които оказват влияние на по-нататъшното развитие на СССР. Грандиозни са човешките загуби. Самият Сталин ги оценява на 7 милиона души. През 50-те години на миналия век е посочена друга цифра – общите загуби надхвърлят 20 милиона, което е по-близо до истината. След разсекретяването на документите става ясно, че загубите на Червената армия са 8,7 милиона души. Освен тях има много ранени и осакатени. В същото време демографите оценяват общите загуби на СССР на 27 милиона души. СССР излиза от войната с десетки хиляди разрушени градове и села, с деформирана икономика, с едностранно развит военно-промишлен комплекс, с нарушена социална структура, с още по-разрушена, отколкото преди войната социална сфера.
pogled.info/svetoven/9-mai-denyat-na-pobedata.85600

ПП: Разбира се, принос за победата над нацистка Германия имат и съюзниците на СССР - САЩ, Великобритания и др.






Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. krassko - А нищо не казваш за руските войници какво са правили
09.05.2017 14:29
Колко милиона германки са изнасилени, как са прибирали всичко метално и са го карали в Съветския съюз. Може да не ти се вярва но са вадели дори кабелите от осветлението в стаите.
За разлика от американските войници, които са се държали хуманно и в последните дни на войната на пленените непълнолетните немски войници са отрязали крачолите на панталоните за да станат къси панталони и да личи че не са войници, дали им по един шоколад и ги пратили да си ходят вкъщи.
цитирай
2. get - - Слагам ви минус (-) - Защото: ПО...
09.05.2017 16:31
- Слагам ви минус (-) - Защото: ПОМЕСТВАЙКИ БЕЗКРИТИЧНО НАСТОЯЩИЯТ МАТЕРИАЛ - единствено ДЕМОНСТРИРАМЕ? Аз не мисля и постъпвам като патриот, а като колаборационисти!

Не следва да ставаме жертва на ЕДНОСТРАННО-ТЕНДЕЦИОЗНАТА, поради двуличността си пропаганда, на една от СТРАНИТЕ АГРЕСОРКИ ЗАПОЧНАЛИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - Война, отнела живота на приблизително СЕДЕМДЕСЕТ милиона човешки същества!

Агресорите - под вида на национал-социалисти(хитлеристи) или Интернационал-социалисти(болшевики) ... крайната им цел бе една - да вкарат човечеството в ЕДИННОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ... ГЕТО, ЛАГЕР, КИБУЦ или както щете, го наречете!

За сега плановете им не се реализираха ... но при една късогледа национална интелигенция поради присъщият й партиен и безотговорен, ЛЯВ РАДИКАЛИЗЪМ - светлото ни ГЛОБАЛНО и бъдещо социално-ГЕТО - в кърпа ни е вързано!

С риск да се повторя отново обяснявам? Не си мислете че социализма е антагонистичен на едрият финансов-капитал - Не!
На практика СОЦИАЛИЗМА като идеология и политическо течение, РАБОТИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ЦЕЛИТЕ НА ЕДРИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛ - В превръщането на Света в едно глобално село без национални граници ... а чрез унищожаването националните елити(т. е. средната класа: състояща се от икономически а от там и политически свободни субекти !) ЦЕЛИ, да превърне човечеството в една унифицирана и зомбирана БЕЗРОПОТНА МАСА от безлики човеко-единици ... Не, както е досега - Личности!

- По тази причина слагам минус (-) против, дитирамбите във възхвала на една армия(червената) която се явява ОКУПАЦИОННА по отношение на нашият народ и държава ... ако гледаме ОБЕКТИВНО на историческата правда - а не както ни се внушава от деца чрез враждебната нам пропаганда ... за някакво "Освобождение"?!

- А какво е пропаганда ли ... ? Ами същото, което Хитлер преписа от юдаизма в "Моята борба" говорейки ни за "избрани" и "низши". В това не останаха по-назад и Съветите пускайки пропагандните материали на Еренбург "Убей немца" или на Симонов "Убей его"
- Ето ?

"Убей его

Если дорог тебе твой дом,
Где ты русским выкормлен был,
Под бревенчатым потолком,
Где ты, в люльке качаясь, плыл;
Если дороги в доме том
Тебе стены, печь и углы,
Дедом, прадедом и отцом
В нем исхоженные полы;

Если мил тебе бедный сад
С майским цветом, с жужжаньем пчёл
И под липой сто лет назад
В землю вкопанный дедом стол;
Если ты не хочешь, чтоб пол
В твоем доме фашист топтал,
Чтоб он сел за дедовский стол
И деревья в саду сломал...

Если мать тебе дорога —
Тебя выкормившая грудь,
Где давно уже нет молока,
Только можно щекой прильнуть;
Если вынести нету сил,
Чтоб фашист, к ней постоем став,
По щекам морщинистым бил,
Косы на руку намотав;
Чтобы те же руки ее,
Что несли тебя в колыбель,
Мыли гаду его белье
И стелили ему постель...

Если ты отца не забыл,
Что качал тебя на руках,
Что хорошим солдатом был
И пропал в карпатских снегах,
Что погиб за Волгу, за Дон,
За отчизны твоей судьбу;
Если ты не хочешь, чтоб он
Перевертывался в гробу,
Чтоб солдатский портрет в крестах
Взял фашист и на пол сорвал
И у матери на глазах
На лицо ему наступал...

Если ты не хочешь отдать
Ту, с которой вдвоем ходил,
Ту, что долго поцеловать
Ты не смел,— так ее любил,—
Чтоб фашисты ее живьем
Взяли силой, зажав в углу,
И распяли ее втроем,
Обнаженную, на полу;
Чтоб досталось трем этим псам
В стонах, в ненависти, в крови
Все, что свято берег ты сам
Всею силой мужской любви...

Если ты фашисту с ружьем
Не желаешь навек отдать
Дом, где жил ты, жену и мать,
Все, что родиной мы зовем,—
Знай: никто ее не спасет,
Если ты ее не спасешь;
Знай: никто его не убьет,
Если ты его не убьешь.
И пока его не убил,
Ты молчи о своей любви,
Край, где рос ты, и дом, где жил,
Своей родиной не зови.
Пусть фашиста убил твой брат,
Пусть фашиста убил сосед,—
Это брат и сосед твой мстят,
А тебе оправданья нет.
За чужой спиной не сидят,
Из чужой винтовки не мстят.
Раз фашиста убил твой брат,—
Это он, а не ты солдат.

Так убей фашиста, чтоб он,
А не ты на земле лежал,
Не в твоем дому чтобы стон,
А в его по мертвым стоял.
Так хотел он, его вина,—
Пусть горит его дом, а не твой,
И пускай не твоя жена,
А его пусть будет вдовой.
Пусть исплачется не твоя,
А его родившая мать,
Не твоя, а его семья
Понапрасну пусть будет ждать.
ТАК УБЕЙ ЖЕ ХОТЬ ОДНОГО!
ТАК УБЕЙ ЖЕ ЕГО СКОРЕЙ!
СКОЛЬКО РАЗ УВИДИШЬ ЕГО,
СТОЛЬКО РАЗ ЕГО и УБЕЙ!

- Злото неминуемо идва – изковем ли от Перото на Словото - Меча на омразата !
- Комунизма и хитлеризма израстнали от общия корен, на марксизма са зло – проповядващо омраза!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Връхлетя ни войната, проклетата ...
09.05.2017 21:02
Връхлетя ни войната, проклетата -

стана тихо нашир и надлъж

и се вдигнаха мигом момчетата,

възмъжали комай изведнъж,

поглед хвърлиха дважди ли, трижди ли

и поеха към бойния ад...

Ах, момчета, момчета, довиждане

и върнете се все пак назад.

Не, високи бъдете и искрени,

не жалете куршум, ни приклад

и недейте се пази. Но искаме

да се върнете все пак назад.

Где са тези, които обичате?

Вместо сватби - земята гори!

Всички рокли на наште момичета

носят техните малки сестри.

Няма как... тътнат тежко ботушите

и зелени пагони плющят.

Зли езици недейте да слушате!

Ще ги викнем след време на съд.

Вие, с дума нелепа обиждани,

уязвявани с присмех злорад...

Ах, момчета мили! Довиждане!

И върнете се все пак назад!

Булат ОКУДЖАВА

Превод: Иван Николов
цитирай
4. anin - https://youtu.be/JgEJPkhGkkc
10.05.2017 21:19
Aко ти е интересно, има и 2 част :)
цитирай
5. mt46 - По вина на Блог.бг /бъг/
14.05.2017 21:23
не успях да одобря навреме коментарите...
цитирай
6. mt46 - Възможни са различни гледни точки. Дори тези, които се правят на обективни, са субективни...
14.05.2017 21:25
1. krassko - А нищо не казваш за руските войници какво са правили
09.05 14:29
Колко милиона германки са изнасилени, как са прибирали всичко метално и са го карали в Съветския съюз. Може да не ти се вярва но са вадели дори кабелите от осветлението в стаите.
За разлика от американските войници, които са се държали хуманно и в последните дни на войната на пленените непълнолетните немски войници са отрязали крачолите на панталоните за да станат къси панталони и да личи че не са войници, дали им по един шоколад и ги пратили да си ходят вкъщи.
цитирай

Изтрий
2. get - - Слагам ви минус (-) - Защото: ПО...
09.05 16:31
- Слагам ви минус (-) - Защото: ПОМЕСТВАЙКИ БЕЗКРИТИЧНО НАСТОЯЩИЯТ МАТЕРИАЛ - единствено ДЕМОНСТРИРАМЕ? Аз не мисля и постъпвам като патриот, а като колаборационисти!

Не следва да ставаме жертва на ЕДНОСТРАННО-ТЕНДЕЦИОЗНАТА, поради двуличността си пропаганда, на една от СТРАНИТЕ АГРЕСОРКИ ЗАПОЧНАЛИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - Война, отнела живота на приблизително СЕДЕМДЕСЕТ милиона човешки същества!

Агресорите - под вида на национал-социалисти(хитлеристи) или Интернационал-социалисти(болшевики) ... крайната им цел бе една - да вкарат човечеството в ЕДИННОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ... ГЕТО, ЛАГЕР, КИБУЦ или както щете, го наречете!

За сега плановете им не се реализираха ... но при една късогледа национална интелигенция поради присъщият й партиен и безотговорен, ЛЯВ РАДИКАЛИЗЪМ - светлото ни ГЛОБАЛНО и бъдещо социално-ГЕТО - в кърпа ни е вързано!

С риск да се повторя отново обяснявам? Не си мислете че социализма е антагонистичен на едрият финансов-капитал - Не!
На практика СОЦИАЛИЗМА като идеология и политическо течение, РАБОТИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ЦЕЛИТЕ НА ЕДРИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛ - В превръщането на Света в едно глобално село без национални граници ... а чрез унищожаването националните елити(т. е. средната класа: състояща се от икономически а от там и политически свободни субекти !) ЦЕЛИ, да превърне човечеството в една унифицирана и зомбирана БЕЗРОПОТНА МАСА от безлики човеко-единици ... Не, както е досега - Личности!

- По тази причина слагам минус (-) против, дитирамбите във възхвала на една армия(червената) която се явява ОКУПАЦИОННА по отношение на нашият народ и държава ... ако гледаме ОБЕКТИВНО на историческата правда - а не както ни се внушава от деца чрез враждебната нам пропаганда ... за някакво "Освобождение"?!

- А какво е пропаганда ли ... ? Ами същото, което Хитлер преписа от юдаизма в "Моята борба" говорейки ни за "избрани" и "низши". В това не останаха по-назад и Съветите пускайки пропагандните материали на Еренбург "Убей немца" или на Симонов "Убей его"
- Ето ?

"Убей его

Если дорог тебе твой дом,
Где ты русским выкормлен был,
Под бревенчатым потолком,
Где ты, в люльке качаясь, плыл;
Если дороги в доме том
Тебе стены, печь и углы,
Дедом, прадедом и отцом
В нем исхоженные полы;

Если мил тебе бедный сад
С майским цветом, с жужжаньем пчёл
И под липой сто лет назад
В землю вкопанный дедом стол;
Если ты не хочешь, чтоб пол
В твоем доме фашист топтал,
Чтоб он сел за дедовский стол
И деревья в саду сломал...

Если мать тебе дорога —
Тебя выкормившая грудь,
Где давно уже нет молока,
Только можно щекой прильнуть;
Если вынести нету сил,
Чтоб фашист, к ней постоем став,
По щекам морщинистым бил,
Косы на руку намотав;
Чтобы те же руки ее,
Что несли тебя в колыбель,
Мыли гаду его белье
И стелили ему постель...

Если ты отца не забыл,
Что качал тебя на руках,
Что хорошим солдатом был
И пропал в карпатских снегах,
Что погиб за Волгу, за Дон,
За отчизны твоей судьбу;
Если ты не хочешь, чтоб он
Перевертывался в гробу,
Чтоб солдатский портрет в крестах
Взял фашист и на пол сорвал
И у матери на глазах
На лицо ему наступал...

Если ты не хочешь отдать
Ту, с которой вдвоем ходил,
Ту, что долго поцеловать
Ты не смел,— так ее любил,—
Чтоб фашисты ее живьем
Взяли силой, зажав в углу,
И распяли ее втроем,
Обнаженную, на полу;
Чтоб досталось трем этим псам
В стонах, в ненависти, в крови
Все, что свято берег ты сам
Всею силой мужской любви...

Если ты фашисту с ружьем
Не желаешь навек отдать
Дом, где жил ты, жену и мать,
Все, что родиной мы зовем,—
Знай: никто ее не спасет,
Если ты ее не спасешь;
Знай: никто его не убьет,
Если ты его не убьешь.
И пока его не убил,
Ты молчи о своей любви,
Край, где рос ты, и дом, где жил,
Своей родиной не зови.
Пусть фашиста убил твой брат,
Пусть фашиста убил сосед,—
Это брат и сосед твой мстят,
А тебе оправданья нет.
За чужой спиной не сидят,
Из чужой винтовки не мстят.
Раз фашиста убил твой брат,—
Это он, а не ты солдат.

Так убей фашиста, чтоб он,
А не ты на земле лежал,
Не в твоем дому чтобы стон,
А в его по мертвым стоял.
Так хотел он, его вина,—
Пусть горит его дом, а не твой,
И пускай не твоя жена,
А его пусть будет вдовой.
Пусть исплачется не твоя,
А его родившая мать,
Не твоя, а его семья
Понапрасну пусть будет ждать.
ТАК УБЕЙ ЖЕ ХОТЬ ОДНОГО!
ТАК УБЕЙ ЖЕ ЕГО СКОРЕЙ!
СКОЛЬКО РАЗ УВИДИШЬ ЕГО,
СТОЛЬКО РАЗ ЕГО и УБЕЙ!

- Злото неминуемо идва – изковем ли от Перото на Словото - Меча на омразата !
- Комунизма и хитлеризма израстнали от общия корен, на марксизма са зло – проповядващо омраза!
цитирай

Изтрий
3. kasnaprolet9999 - Връхлетя ни войната, проклетата ...
09.05 21:02
Връхлетя ни войната, проклетата -

стана тихо нашир и надлъж

и се вдигнаха мигом момчетата,

възмъжали комай изведнъж,

поглед хвърлиха дважди ли, трижди ли

и поеха към бойния ад...

Ах, момчета, момчета, довиждане

и върнете се все пак назад.

Не, високи бъдете и искрени,

не жалете куршум, ни приклад

и недейте се пази. Но искаме

да се върнете все пак назад.

Где са тези, които обичате?

Вместо сватби - земята гори!

Всички рокли на наште момичета

носят техните малки сестри.

Няма как... тътнат тежко ботушите

и зелени пагони плющят.

Зли езици недейте да слушате!

Ще ги викнем след време на съд.

Вие, с дума нелепа обиждани,

уязвявани с присмех злорад...

Ах, момчета мили! Довиждане!

И върнете се все пак назад!

Булат ОКУДЖАВА

Превод: Иван Николов
цитирай

Изтрий
4. anin - https://youtu/JgEJPkhGkkc
10.05 21:19
Aко ти е интересно, има и 2 част :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163582
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031